Новини

Програмата за енергийна ефективност е отворена към фирмите

Posted at September 2, 2016 | By : | Categories : Uncategorized | Comments Off on Програмата за енергийна ефективност е отворена към фирмите

 

photo_big_120782

Източник: citybuild.bg
За третия етап от Програмата за енергийна ефективност на домовете са осигурени 20 милиона евро. Този път те ще са достъпни чрез две банки (ОББ и Пиреос). За кредит, предназначен за енергийна ефективност на дома, могат да кандидатстват както отделни семейства, така и цяла многофамилна сграда. Обособен е и ресурс за еднофамилни и двуфамилни жилища и за новостроящи се сгради. Новост са и т.нар. “енергоефективни асансьори”, коментира консултантът по програмата Борис Петков, предаде БНР.За първи път по програмата могат да кандидатстват и фирми, но крайният ефект от продуктите им трябва да бъде насочен към спестяването на енергия в домовете – например проект за обща слънчева колекторна система за многофамилна сграда с фирмен кредит към организация, склонна да разработи проекта.Над половината от ресурса по програмата обаче е насочен директно към крайни клиенти. Очаква се парите да достигнат до 4 хиляди домакинства.

Галена Колева от Европейската банка за възстановяване и развитие посочи, че когато се предоставят кредитни линии на банките – участници в програмата, се поставя и изискването поне половината ресурс да се насочи към вече съществуващи сгради. Стимулира се строежът на сгради от най-висок енергиен клас, защото огромна част от новите сгради у нас биха получили енергиен сертификат “Б минус” и дори по-нисък.

От енергийното министерство са убедени, че благодарение на програмата отношението на обществото към спестяването на енергия се е променило в положителна посока. Според заместник-министъра на енергетиката Жечо Станковв резултат на първите два етапа от програмата е спестена енергия, каквато потребяват годишно около 20 хиляди домакинства.

По програмата може да се кандидатства до края на 2019 година.

Източник: novinite.bg